Den Anker in de pers

Gemachtigde opzichters

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemachtigde opzichters trekken nieuwe winterjas aan in Dijlestad (november 2017)

Een ploeg van een twintigtal vrijwilligers staat in de Dijlestad al sinds 2014 als gemachtigd opzichter aan elke schoolpoort. Woensdag kregen ze van de stad allemaal een nieuwe winterjas.  “Deze vrijwilligers -leerkrachten, opa’s en oma’s- staan in weer en wind klaar om de schoolgaande jeugd veilig over de rijweg en gevaarlijke kruispunten te loodsen. De taak van deze mensen is geen evidente opdracht. Daarom volgde elke gemachtigd opzichter een opleiding, met theoretische en praktische proef, bij de politie Mechelen-Willebroek”, zegt schepen van Preventie Stefaan Deleus (CD&V). “Nu de winter en de donkere dagen voor de deur staan geven we de gemachtigde opzichters een nieuwe fluojas, waardoor de zichtbaarheid van deze vrijwilligers nog verbeterd wordt.”


Tour Den Anker

 Directeur Jan Van Eccelpoel, Karen Velleman, Ellen Heremans, Peter Scheers en Wim Liekens.

Foto: wabo

 

 

Leerkracht rijdt Tour om school te financieren. Leerkrachten organiseren benefiet voor eigen school (Juli 2018)

 

 

Sinds de invoering van het M-decreet moet BSBO Den Anker in de Sint-Jansstraat het noodgedwongen met minder werkingsmiddelen stellen. De leerkrachten blijven echter niet bij de pakken zitten en bedachten een originele manier om een aantal schoolprojecten te financieren.

Het M-decreet heeft nare gevolgen voor de Mechelse buitengewone basisschool Den Anker. Ten gevolge van het dalend aantal leerlingen daalt ook de financiering. Vier personeelsleden zien zich daarom genoodzaakt een benefiet te organiseren voor de eigen school.

 

Karen Velleman, Ellen Heremans, Wim Liekens en Peter Scheers houden dit schooljaar een heuse 'Tour Den Anker'. Op 8 oktober organiseren de leerkrachten en kinesisten een heus festival, de laatste rijdt in de zomer met zijn fiets zelfs op vijf weken tijd een sponsortocht van 4.000 kilometer over meer dan honderd Franse cols.

Het geld gaat naar drie projecten die hun kinderen met autisme, leerstoornissen of mentale beperking ten goede komen. "Het is onze ambitie om minstens 25.000 euro bijeen te brengen. We willen van Den Anker een bewegingsschool maken, maar daarvoor hebben we materiaal en aanpassingen aan de speelplaats nodig. Daarnaast willen we ook fietsen en tabletkoffers aankopen voor onze kinderen", vertellen de vier.

Hun directeur Jan Van Eccelpoel is maar wat blij met hun 'schitterend initiatief'. "Vooral ten gevolge van het M-decreet is het aantal leerlingen op vijf jaar tijd gedaald van 270 naar 220, dus dat betekent veel minder werkingsmiddelen. We hebben al gesaneerd. Geld voor een dak te herstellen is er nog, geld voor innovatie niet, terwijl een school toch niet kan blijven stiltaan", aldus de directeur.

Het gratis festival vindt vanaf 11 uur plaats in de vestiging van de Acaciastraat. Op de affiche staan onder meer Jan De Smet, goochelaar Peter Pocus, The Borrowed Musicians, Waremma en de Fabiola Fun Fuckers, alsook een kinderdorp met onder meer springkastelen en kinderdorp. Sponsors zijn meer dan welkom. (WVK)
 


Reynaers community day

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARBEIDERS KLUSSEN VOOR BUITENGEWONE KINDEREN (juni 2017)

 

Een honderdtal van de ongeveer 450 medewerkers van Reynaers nam op donderdag 15 juni deel aan de jaarlijkse 'community day' van het bedrijf en trok op pad om op zes plaatsen nuttig werk te verrichten. 17 van hen kozen voor Den Anker in de Sint-Jansstraat. Een deel begeleidde de kinderen tijdens een sportdag, de andere staken de handen uit de mouwen. "We schilderen en herstellen de toestellen op de speelplaats en maken de snoezelruimte - eigenlijk niet veel meer dan een betonnen kamertje - fleuriger en gezelliger", vertellen trekkers Nico Van Vliet en Dirk Van den Bosch. Waarnemend directeur Jan Van Eccelpoel is erg blij met hun komst. "Onze kinderen hebben veel nodig, maar we hebben gewoonweg niet de centen om alles te laten doen. De steun is fantastisch ", vertelt hij. En dan wist hij nog niet eens dat ook actrice Margot Hallemans (Hanne uit 'Familie') zou komen om de kinderen medailles te overhandigen en dat er een geschenkenpakket met sportartikelen als steps, springballen en petanquesets klaarstond. De medewerkers van Reynaers doen het graag. "Zeker voor wie de sportdag begeleidde, wordt het straks weer moeilijk afscheid nemen van die kinderen. Je krijgt van hen meer terug dan van normale kinderen", weten Nico en Dirk van vorige bezoekjes aan Den Anker. Vandaar ook dat ze de klus evengoed zonder dat hun loon doorloopt, zouden komen klaren. "Onbetaald zouden wij hier ook staan ".


Kiva Kick-off

KIVA KICKOFF OP DE GROTE MARKT (september 2016)

 

Kiva, een Fins antipestprogramma, gaf zijn kickoff op de Grote Markt in Mechelen. Er zijn inmiddels 23 scholen, waaronder Den Anker, die besloten hebben een Kivaschool te worden.


Gemachtigde opzichters

GEMACHTIGDE OPZICHTERS IN DE BLOEMETJES (november 2015)

Mechelen telt momenteel 26 gemachtigde opzichters die de schoolkinderen helpen bij het oversteken op de piekmomenten voor en na de schooltijden. Schepen Walter Schroons hield eraan al deze vrijwilligers persoonlijk te bedanken. Voor onze school was meester Luc, adjunct-directeur,  uitgenodigd. Hij voert deze taak dagelijks uit in de Wilgenstraat voor de kinderen van onze vestiging Acaciastraat.


Graffiti-wall

KUNSTWERK OP DE ACHTERGEVEL (juli 2015)

 

Mechels Stadsartiest Gijs Vanhee is druk in de weer in de Van Hoeystraat. De 'street art kunstenaar' beschildert er de achtergevel van Den Anker, een school voor buitengewoon lager onderwijs. "Dit werk is geen onderdeel van 'Mechelen Muurt', ik maak het op vraag van de school zelf. De gevel is met ramen en een aparte dakconstructie geen gemakkelijk canvas, maar dat zie ik eerder als een uitdaging dan als een beperking. Bovendien vind ik dat je elke muur die je kan beschilderen, wel degelijk ook moet beschilderen", klinkt het. Vanhee is al een tijdje druk bezig, de hele uitvoering zal ongeveer een week duren. De muurschildering wordt een spannend geheel van abstracte figuren met strakke lijnen, maar ook met olifanten op de achtergrond.